19.8.2008

Lehtikatsaus

Kävimme kaverin kanssa viime sunnuntaina kirpparilla ja löysin jälleen ihania, vanhoja, neulehtiä:) Tällä kertaa olivat sentään, minunkin kukkarolleni, sopivan hintaisia nimittäin 0,50€/kpl. Joskus olen nähnyt, että jotkut kehtaavat pyytää niistä 2€/kpl, törkeetä!

Olen suunnitellut leikkaavani vanhat mainokset, leivontaohjeet ja kauniit neulekuvat talteen ja kokoavani niistä koollaaseja tai tauluja. Sitä ennen marinoin niitä kuitenkin jonkin aikaa ja selailen aina välillä, jotta juuri ne oikeat kuvat tulevat kohdalle.

Monet ovat huomanneet, ympäri blogosfääriä, että neulemallit toistuvat vuodesta toiseen, mutta lanka, väri ja mallit muuttuvat matkan varrella. Itselleni tulee, lehtiä selatessani, välillä "missä ihmeessä oon nähny ton mallin aikasemmin...?"-tunne. Siinä kohtaa on kaivettava lehdet esiin ja tutkittava ne läpi:)

Tässä muutamia poimintoja vanhoista ja yksi hieman uudemmastakin lehdestä.

Jouluaskartelua vuodelta 1973

Oletko nähnyt tämän aikaisemmin jossain?

Kyllä vain, viime joulun Modassa.

...tosin verhojen muodossa, mutta mallihan on sama.

Neulemuotia Neulo & virkkaa 4-lehdestä, vuosilukua ei lehdessä lue, joten jos joku tietää oikean vuoden niin saa kertoa:)

Tällä, viime kevään, kansikuva-neuleella on hämmästyttävä yhdennäköisyys edellisen kuvan neuleen kanssa.

Tämän mallin varmasti jokainen Ullaneuletta lukenut tunnistaa:) Tiedän muutaman neulojan, jonka tämä malli on joskus vienyt mennessään. Vai mitä Laura;D Kuinkas monta niitä Fifejä taas olikaan, ainakin seitsemän...

Näiden kuvien kohdalla en enää pystynyt olemaan nauramatta, joten piti tarkistaa peilistä ettei koko naama ollut mehussa :D Hieman ovat lankamainokset muuttuneet, sitten vuoden 1970. Kuva on Virkkaus- ja Neuletyöt-lehdestä N:o 2, joka on tuolloin maksanut 3,40mk. Eihän tuolla hinnalla nykyään saa kuin vilkaista malleja kaupassa.

Eevaneule-lehden kuva näyttää miten verkkopontsoa käytettiin vuonna 1971. Tästä voimme päätellä, että suurinosa Novitan, tämän päivän, neule-ja virkkausmalleista ovat juuri 70-luvulta.

Tässäpä teille muotikuva, samaisesta lehdestä kuin lankamainos-kuva, joka on yllättävän samanoloinen mitä tämän päivän katumuodissa näkee.

Joko kyllästyitte? Loppu häämöttää jo:) Kevennyksenä vielä pari hassua kuvatusta, jotka saivat ihmettelemään.

Eevaneule vuodelta 1971, jonka kuvatekstissä puhutaan virkistäytymisestä vaikka kuvassa tupakoidaan. Hm. Nykyään ei vissiin saa lehdissä olla myönteisiä kuvia tupakasta tai alkoholista, mutta ajathan muuttuvat.

Tämän naisen varmasti moni tunnistaakin:) Ainakin ne, jotka seuraavat kympin uutisia. Kuva löytyi Eevaneule-lehdestä vuodelta 1976. "Hyvälle on mukava tuoksua. 6 kysymystä tuoksuista 6 viehättävälle naiselle." Muita kyselyyn vastaajia olivat mm Miss Suomi Suvi Lukkarinen.


Kiitoksia loppuun asti lukeneille! Ensi kerralla kenties jotain käsillä tehtyä;)

2 kommenttia:

Sini kirjoitti...

ei vitsi, mulla on toi sama neulo ja virkkaa-lehti =D. kirpparilöytö sekin. enpä ois uskonu että tulee ihan heti kellään vastaan mutta siinähän se heti.

Minna kirjoitti...

Mulla on myös nippu neulelehtiä 60-70-luvuilta ja ihan samoja huomioita olen tehnyt :) Malleista löytyy paljon kivoja ihan sellaisenaan toteutettavia. Mainokset ovat todella hauskoja. Lukijoita teititellään. Ja tosiaan, joka toisessa kuvassa on naisilla tupakat, miehillä piiput ;)